LCHF frulle!


LCHF - början till en ny väg

När Leo för ungefär 5 dagar sedan påstod att vi människor inte behöver kolhydrater, TILL NÅGONTING, blev jag fan förbannad.

- Det är klart som fan vi behöver kolhydrater!, utbrister jag, uppenbarligen upprörd
- Till vadå, frågar Leo
- Men fan, ATP, enegi liksom!
- Men ATP kan kroppen skapa ur fett, påstår Leo

Så det var där det började. Jag trodde aldrig att jag skulle sluta äta pasta, bröd, potatis ja allt det där som heter stärkelse och poly-sackarider. Men, som alltid, så planterades små frön av tankar i mitt huvud och jag började sluka böcker som berörde ämnet.

Den första hette "Naturlig Mat" och vidrör saker som människans matevolution, var vi kommer ifrån (enligt många etablerade studier) och vad vi har anpassats för att äta under flera hundratusen år. Man talar om våran ekologiska nisch, som ras, Homo sapiens sapiens. Det är för övrigt den ENDA rasen människa på jorden, oavsett hudfärg, folkslag och kultur.

Andra boken var "Evolutionistisk Medicin - Om folksjukdomar", sedan kom jag in på Leos två böcker "Istället för doping" och "Diabetes. Inte" som alla, i olika aspekter, försöker lägga fram sin sak om att våran välfärds, västvärlds mat helt enkelt inte är bra för oss. Och destu mer jag läser, destu mer övertygad känner jag mig.

Men det är jävligt underligt att inte äta sådant som jag har tagit för givet och som jag har ätit hela mina 20 år. Ingen pasta!? Skämtar du eller? Men nej, ingen skämtar. Det är vetenskap. En jägar-samlar baserad kost, med vissa modifikationer för olika människor, främjar massa olika funktioner och hälsobringande effekter. Bland annat stimuleras en jämnare hormonbalans mellan den anabola och katabola fasen i kroppen. Mitokondrierna, då de till stor del byggs upp av mättade fetter och kolestrol, blir större och får effektivare, syreförbrukande, kapacitet.

Alltså, LCHF metoden går ut på att ersätta ALLA kolhydrater, beroende på hur rabiat man vill följa metoden, det inkluderar också saker som rotfrukter, frukter och nötter, med animaliskt, inklusive kokos, fett inklusive en höjd halt animaliskt protein. Hela grundtanken bygger på människans anpassning till en viss typ av föda, som till väldigt stor del består av animaliska produkter som fisk, ägg, fet ost, kött och grädde och en del ovanjord grönsaker.

Än så länge känns det kul, men jag är endast inne på tredje dagen. Ser fram emot att blogga om kosten, den är skit kul att både läsa om och praktisera!

RSS 2.0